Awearness Fashion café
- Daniëlla van Lienden
- 15 jun 2017
- 3 minuten om te lezen
Chantal en ik zijn naar het Awearness Fashion café in Arnhem geweest, dat op 14 juni plaatsvond. Bij dit evenement waren verschillende sprekers uitgenodigd die allen een andere kijk hadden op wát duurzame mode precies is. De één redeneerde vanuit de duurzame koper, dus: duurzaamheid komt voorop, daarna pas de esthetiek en de prijs van de kleding. De ander redeneerde vanuit de esthetische koper, dus: het kledingstuk moet mooi zijn en het duurzame verhaal is een goede toevoeging. Ik vertel jullie wat over een aantal van de sprekers.
Fotografie: Chantal van den Broek

HO & MULDER
Pascal Mulder liet de duurzame tassen van het merk HO & MULDER zien. De tassen worden gemaakt van het snijverlies van PVC, dus wat overblijft van de stof. Er worden geen nieuwe grondstoffen voor aangeboord. Pascal en zijn compagnon Ratna Ho experimenteren daarnaast met de bewerking van de stof. Zo hebben ze een tijd lang de tassen afgewerkt door ze te lassen. Momenteel is het duo bezig met het ontwerpen van een tijdloze collectie.
De tassen zijn stoer, veganistisch, op eerlijke wijze vervaardigd en een aantal zijn een echt fashion statement. Bovendien zijn ze goed betaalbaar, zo heb je al een rugtas vanaf €90 euro. Ook leuk: hun visitekaartjes zijn gemaakt van groeipapier. Dat is papier gemaakt van gerecyclede kleding waar weidebloemzaden in zitten. Ik hoop dat ze binnenkort mijn tuin opfleuren!

StoereVrouwen
StoereVrouwen wordt geleidt door twee ambitieuze dames die evenementen en workshops organiseren die met duurzaamheid te maken hebben. Recent hebben ze er voor gekozen om zich alleen nog op duurzame mode te richten. Dit doen ze onder andere door herkenbare, toegankelijke modefoto's te maken waarop duurzame mode wordt gedragen. Bij het Awearness Fashion café hadden ze een erg leuke toevoeging, namelijk een mini-modeshow.

Cara Boccieri - Ways of Change
Cara Boccieri was één van de sprekers deze avond. Ze was te zien bij het TV-programma 'Floortje Naar Het Einde Van De Wereld'. Cara leeft in een smalle bamboe hut op een afgelegen plek op de grens van Thailand en Birma, waar ze een minimalistisch bestaan leidt. Met haar bedrijf, Ways of Change, stimuleert ze de inwoners van Thailand om op authentieke wijze sieraden, kleding en accessoires te maken. De opbrengst van de verkoop hiervan gaat direct naar de inwoners zelf.
Een groot deel van deze inwoners is vluchteling geweest. Constant ondergewaardeerd. In deze periode kwamen hun vaardigheden en talenten niet tot uiting. Cara deed een interessante oefening met het publiek. Ze vroeg ons om onze ogen te sluiten en te denken aan een moment waarop we werden gewaardeerd. Wie sprak deze waardering uit? Waarover werd je geprezen? Hoe voelde je je daardoor? En wat gebeurde er daarna? Ik vraag je nu als lezer om deze oefening ook te proberen.
De waardering die je net waarschijnlijk opnieuw ervoer, is wat Cara constant uitspreekt naar de inwoners die meewerken aan haar bedrijf. De community die Cara wil bewerkstelligen en waarborgen is een veilige plek waar de medewerkers worden gewaardeerd. Doordat de medewerkers zich écht gewaardeerd voelen, begint hun creativiteit te vloeien en maken ze de meest mooie producten.

Awearness Fashion
Bij het evenement zelf is voldoende ruimte om te praten met andere duurzame creatievelingen en om ideeën uit te wisselen. Dit is de start van interessante samenwerkingen, want zoals een aantal sprekers al beaamden, moeten we echt samenwerken om duurzame mode de norm te maken. Het evenement vindt elk jaar plaats en is interessant voor zowel consument, retailer als duurzaamheids-liefhebber. Voor een eventueel tweede issue hebben we dankzij het evenement een leuke verrassing!
Meer informatie:
Hier kan je meer lezen over Awearness Fashion.
De tassen van HO & MULDER vind je hier.
Meer informatie over StoereVrouwen vind je hier.
De aflevering over Cara Boccieri bij 'Floortje Naar Het Einde Van De Wereld' kan je hier terugkijken.
De sieraden, kleding en accessoires van Ways Of Change vind je hier.
Comentarios